Home Over Pantropica Orchideeënverzorging Venusschoentje buitenorchidee

Venusschoentje buitenorchidee

Verzorging venusschoentje

Het Venusschoentje van het geslacht Cypripedium is een prachtige aardorchidee. De plant wordt gekenmerkt door zijn zeer grote en opvallende bloemen waar het Venusschoentje zijn naam ook aan dankt. De opgeblazen lip, die iets weg heeft van een vrouwenschoen, is een weldoordachte insectenval. Gevleugelde insecten worden verleid door de mooie kleuren en geuren van de lip van de orchidee. Eenmaal verstrikt in de lip worden de insecten gedwongen zich zo te bewegen dat de bloem wordt bestoven. De meeste Cypripediums komen voor in gematigde en koele klimaatzones. Daardoor is deze orchidee ook geschikt om in de Nederlandse tuin te houden.

Licht

Het Venusschoentje (Cypripedium) houdt van een beschut en schaduwrijk plekje. Een ochtendzonnetje stelt deze orchidee wel op prijs. Een noordmuur is een goede plek, maar ook in een border met schaduw van bomen en struiken doet de orchidee het goed. De plant houdt van een zanderige grond. Het Venusschoentje (Cypripedium) kan uitstekend gecombineerd worden met varens, kleine Hosta’s, Helleborus en Trilliums.

Planten

Graaf een gat en giet er water in om de grond vochtig te maken. Maak eventueel de grond om het gat wat losser van structuur met wat zand of SeramisTM kleikorrels. Als de orchidee direct in de tuin wordt gepoot, zorg dan in het eerste jaar dat de kluit niet uitdroogt. Na de bloei maakt de plant nieuwe wortels aan en zet hij zichzelf op zijn nieuwe plekje neer.

Vorst

De orchidee is in rust bestand tegen zeer lage temperaturen. Als de scheut echter begint te groeien, kan late nachtvorst schade aanrichten. Als late vorst voorspeld wordt, is schade aan uw pas geplante orchidee goed te voorkomen door ’s avonds een emmer of grote bloempot omgekeerd over de plant te plaatsen en deze in de ochtend weer weg te halen. Vooral in het eerste jaar is het oppassen met nachtvorst omdat de plant zich nog niet heeft kunnen aanpassen aan het klimaat in de tuin. In het volgende jaar heeft de plant zich aangepast en zal deze nog nauwelijks last hebben van late vorst.

Bemesting

Het Venusschoentje (Cypripedium) houdt niet van veel mest. Mocht je toch willen bemesten, gebruik dan een kwart van de op de verpakking voorgeschreven hoeveelheid en gebruik bij voorkeur een meststof met een vertraagde afgifte zoals OsmocoteTM. Pas de bemesting in het voorjaar toe als de scheuten beginnen te groeien.

Herfst

In de herfst sterft het blad, net als bij bloembollen, af en gaat de plant in winterrust. Vaak zijn de punten van de nieuwe scheuten al zichtbaar. Na het afsterven kan het oude loof op vijf centimeter boven de grond afgesneden worden. Pas op dat u de nieuwe scheuten niet beschadigt bij het weghalen van het oude loof of bij het schoffelen. Strooi de plant niet af met turf. Lichtjes toedekken met wat oude bladderen is wel goed.

Winter

 In de winter is het Venusschoentje (Cypripedium) in rust. De plant kan uitstekend tegen lage temperaturen en heeft deze zelfs nodig om in het voorjaar weer te kunnen uitlopen.

Voorjaar

Als de orchidee een goed plekje in de tuin heeft gekregen, kun je er jaren plezier aan beleven. In het voorjaar loopt het Venusschoentje (Cypripedium) weer uit en komt onder goede omstandigheden met meer scheuten, en dus meer bloemen, terug.