Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Rupsenkwekerij

Op het eerste gezicht lijken er alleen planten in de rupsenkwekerij te staan, maar zodra je de planten van dichtbij aanschouwt zal je de meest prachtige rupsen en poppen zien! In de rupsenkwekerij van de Orchideeën Hoeve worden eitjes van onder andere de glasvleugelvlinder, de passiebloemvlinder en de uilvlinder grootgebracht tot vlinders. Een indrukwekkende kwekerij waar de cyclus van de vlinder (eitje, rups, cocon, vlinder) te bewonderen is.

Voortplanting

Een vlinder leeft voornamelijk voor de voortplanting. Kijk er dus niet raar van op als je een verliefd vlinderstelletje in onze vlindertuin spot. Nadat de verliefde vlinders de liefde hebben bedreven, zet het vrouwtje haar bevruchte eitjes af op een waardplant. Onze vlinderverzorger zet deze waardplant in de rupsenkwekerij zodat de cyclus van de vlinder ongestoord van start kan gaan.

De cyclus van de vlinder

Na een aantal dagen komen de eitjes uit en kruipen er rupsjes over de waardplant die maar één ding willen: smullen van de waardplant. Tijdens deze fase vervelt de rups meerdere malen omdat de huid van de rups niet meegroeit. Dit gebeurt zo’n vier tot vijf keer in het leven van de rups. Bij de laatste vervelling verandert de rups in een cocon. Na een aantal weken barst de cocon open en kruipt de vlinder eruit. Zodra de vlinder kan vliegen, laat onze vlinderverzorger hem of haar weer los in de Vlinder Vallei zodat ook deze kleurrijke fladderaar op zoek kan naar de liefde van zijn leven.

Het leukste uitje van Flevoland? Stem & win een dagje uit naar keuze! Lees meer