Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Zygopetalum

De Zygopetalum kent haar oorsprong in Zuid-Amerika en groeit in de natuur op boomstronken, rotsen en op de bodem tussen bladeren. De Zygopetalum maakt makkelijk nieuwe scheuten, waardoor de plant rijkelijk bloeit en met zijn blauwe, rode of groene bloemen werkelijk een pronkstuk is in de woonkamer. Tijdens de bloei verspreiden sommige soorten een zoete geur. De Zygopetalum houdt in verhouding tot andere orchideeën van veel water.

Verzorging Zygopetalum

Licht: Zet de Zygopetalum op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht.

Temperatuur: De Zygopetalum houdt van een gematigde temperatuur tussen de 15⁰C en 18⁰C.

Water: Een orchidee mag niet te nat staan. Eén waterbeurt in de zeven tot negen dagen is voldoende. Geef de Zygopetalum pas weer water als de aarde bijna droog is. Dit is goed te meten met een satéprikker. Steek de satéprikker in de grond en haal hem af en toe naar boven. Als de satéprikker droog is, heeft de Zygopetalum water nodig.

Besproeien van knoppen: In de winter- en zomermaanden kan de luchtvochtigheid laag zijn in de woning. Dagelijks de allerkleinste knopjes besproeien voorkomt dat deze uitdrogen en niet tot bloei komen.

Bemesting: Voed de Zygopetalum tweemaal per maand met onze speciale orchideeënvoeding ‘Groei en bloei’. Dosering: één afgestreken theelepel op één liter water. Strooi in februari, mei en september eenmaal een afgestreken theelepel ‘Grondverbeteraar’ over het potmateriaal. Van november tot en met januari heeft de orchidee geen voeding nodig. Bestel hier het volledige verzorgingspakket voor de Zygopetalum.

Grond: Het is belangrijk om de Zygopetalum één keer in de drie jaar, of eerder als de grond verteerd is, te verpotten in orchideeëngrond. De Orchideeën Hoeve heeft voor de Zygopetalum een luchtig mengsel samengesteld van bark, kokos en turf. Dit mengsel is te koop in onze winkel en in onze webshop. Verpot de Zygopetalum als deze is uitgegroeid (in het voorjaar).

Na de bloei: Snij de bloemstengel, als deze uitgebloeid is, helemaal onderaan de stengel af. Vanuit een nieuwe scheut geeft de orchidee weer een bloemtak, dit duurt gemiddeld zo’n acht tot twaalf maanden.

Het leukste uitje van Flevoland? Stem & win een dagje uit naar keuze! Lees meer