Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Phalaenopsis (vlinderorchidee)

De Phalaenopsis wordt in Nederland ook wel de maanorchidee of vlinderorchidee genoemd. De Phalaenopsis groeit oorspronkelijk in de tropische regenwouden van Azië, Nieuw-Guinea en Australië. Deze orchidee is een groot favoriet in de Nederlandse huiskamers en dat is niet zo gek. De Phalaenopsis kenmerkt zich door haar makkelijke verzorging, lange bloeiduur (soms wel drie maanden aan één stuk) en is één van weinige orchideeënsoorten die meerdere bloemtakken per jaar geeft.

Verzorging Phalaenopsis

Licht: Zet de Phalaenopsis op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht.

Temperatuur: De Phalaenopsis houdt van huiskamertemperaturen. De minimum temperatuur voor deze Phalaenopsis is 15⁰C. Door een te koude omgeving en/of teveel water kunnen de knoppen van de Phalaenopsis uitvallen en de wortels verslechteren.

Water: Een orchidee mag niet te nat staan. Eén waterbeurt in de zeven tot negen dagen is voldoende. Geef de Phalaenopsis pas weer water als de aarde bijna droog is. Dit is goed te meten met een satéprikker. Steek de satéprikker in de grond en haal hem af en toe naar boven. Als de satéprikker droog is, heeft de Phalaenopsis water nodig.

Besproeien van knoppen: In de winter- en zomermaanden kan de luchtvochtigheid laag zijn in de woning. Dagelijks de allerkleinste knopjes besproeien voorkomt dat deze uitdrogen en niet tot bloei komen.

Bemesting: Voed de Phalaenopsis tweemaal per maand met onze speciale orchideeënvoeding ‘Groei en bloei’. Dosering: één afgestreken theelepel op één liter water. Strooi in februari, mei en september eenmaal een afgestreken theelepel ‘Grondverbeteraar’ over het potmateriaal. Van november tot en met januari heeft de orchidee geen voeding nodig. Bestel hier het volledige verzorgingspakket voor de Phalaenopsis.

Grond: Het is belangrijk om de Phalaenopsis één keer in de drie jaar te verpotten in orchideeëngrond. De Orchideeën Hoeve heeft voor de Phalaenopsis een luchtig mengsel samengesteld van bark, kokos en turf. Dit mengsel is te koop in onze winkel en in onze webshop.

Na de bloei: Snij de bloemstengel, als er nog twee of drie bloemen aanzitten, één centimeter boven het derde oog af. De stengel zal weer uitlopen en na vier tot zes maanden verschijnen er nieuwe bloemen aan.

Verpottip: Als de wortels van de Phalaenopsis gezond zijn, mag de orchidee in een grotere pot verpot worden. Indien de wortels zacht en/of verrot zijn, is het raadzaam deze delen te verwijderen en de orchidee weer in dezelfde pot te plaatsen.

Let op: Voor de Phalaenopsis adviseren wij de transparante orchideeënpotten. Deze zijn te koop in onze webshop.

Het leukste uitje van Flevoland? Stem & win een dagje uit naar keuze! Lees meer