Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Paphiopedilum (venusschoentje)

De Paphiopedilum wordt ook wel venusschoentje of vrouwenschoentje genoemd. Deze namen heeft de orchidee te danken aan de opvallende schoenvormige lip. De Paphiopedilum kun je in de natuur tegenkomen in de gematigde zone van Europa, Noord-Amerika en Azië. De venusschoen is een klassieke plant die tijdens de bloei in de woonkamer kan pronken en na de bloei in een koele kamer mag staan voor de ontwikkeling van nieuwe scheuten en bloemknoppen.

Verzorging Paphiopedilum

Licht: Zet de Paphiopedilum in de schaduw of op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht.

Temperatuur: De Paphiopedilum houdt van een temperatuur rond de 15⁰C.

Water: Een orchidee mag niet te nat staan. Eén waterbeurt in de zeven tot negen dagen is voldoende. Geef de Paphiopedilum pas weer water als de aarde bijna droog is. Dit is goed te meten met een satéprikker. Steek de satéprikker in de grond en haal hem af en toe naar boven. Als de satéprikker droog is, heeft de Paphiopedilum water nodig.

Besproeien van knoppen: In de winter- en zomermaanden kan de luchtvochtigheid laag zijn in de woning. Dagelijks de allerkleinste knopjes besproeien voorkomt dat deze uitdrogen en niet tot bloei komen.

Bemesting: Voed de Paphiopedilum tweemaal per maand met onze speciale orchideeënvoeding ‘Groei en bloei’. Dosering: één afgestreken theelepel op één liter water. Strooi in februari, mei en september eenmaal een afgestreken theelepel ‘Grondverbeteraar’ over het potmateriaal. Van november tot en met januari heeft de orchidee geen voeding nodig. Bestel hier het volledige verzorgingspakket voor de Paphiopedilum.

Grond: Het is belangrijk om de Paphiopedilum één keer in de drie jaar, of eerder als de grond verteerd is, te verpotten in orchideeëngrond. De Orchideeën Hoeve heeft voor de Paphiopedilum een luchtig mengsel samengesteld van bark en puimsteen. Dit mengsel is te koop in onze winkel en in onze webshop. Verpot de Paphiopedilum als deze is uitgegroeid (in het voorjaar).

Na de bloei: Snij de bloemstengel, als deze uitgebloeid is, helemaal onderaan de stengel af. Vanuit een nieuwe scheut geeft de orchidee weer een bloemtak, dit duurt gemiddeld zo’n acht tot twaalf maanden.

Het leukste uitje van Flevoland? Stem & win een dagje uit naar keuze! Lees meer