Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Epidendrum

In de natuur van Midden-Amerika en Zuid-Amerika groeit de Epidendrum tussen rotsen en bomen. Haar naam heeft de Epidendrum ook te danken aan haar leefwijze. Vertaald vanuit het Grieks betekent Epidendrum letterlijk ‘op een boom’. De orchidee wordt gekenmerkt daar haar prachtige bloemtrossen. De bloemen zijn klein, soms nog kleiner dan een speldenknop, maar de grote hoeveelheden aan een tros maken dat meer dan goed. Door de uitbundige groei haal je met deze plant de jungle in huis!

Verzorging Epidendrum

Licht: Zet de Epidendrum op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht.

Temperatuur: De Epidendrum houdt van een dagtemperatuur rond de 18⁰C en een nachttemperatuur van ongeveer 15⁰C.

Water: Een orchidee mag niet te nat staan. Eén waterbeurt in de zeven tot negen dagen is voldoende. Geef de Epidendrum pas weer water als de aarde bijna droog is. Dit is goed te meten met een satéprikker. Steek de satéprikker in de grond en haal hem af en toe naar boven. Als de satéprikker droog is, heeft de Epidendrum water nodig.

Besproeien van knoppen: In de winter- en zomermaanden kan de luchtvochtigheid laag zijn in de woning. Dagelijks de allerkleinste knopjes besproeien voorkomt dat deze uitdrogen en niet tot bloei komen.

Bemesting: Voed de Epidendrum tweemaal per maand met onze speciale orchideeënvoeding ‘Groei en bloei’. Dosering: één afgestreken theelepel op één liter water. Strooi in februari, mei en september eenmaal een afgestreken theelepel ‘Grondverbeteraar’ over het potmateriaal. Van november tot en met januari heeft de orchidee geen voeding nodig. Bestel hier het volledige verzorgingspakket voor de Epidendrum.

Grond: Het is belangrijk om de Epidendrum één keer in de drie jaar, of eerder als de grond verteerd is, te verpotten in orchideeëngrond. De Orchideeën Hoeve heeft voor de Epidendrum een luchtig mengsel samengesteld van bark, kokos en turf. Dit mengsel is te koop in onze winkel en in onze webshop. Verpot de Epidendrum als deze is uitgegroeid (in het voorjaar).

Na de bloei: Snij de bloemstengel, als deze uitgebloeid is, helemaal onderaan de stengel af. Zet de Epidendrum zo licht mogelijk weg. Vanuit een nieuwe scheut geeft de orchidee weer een bloemtak, dit duurt gemiddeld zo’n acht tot twaalf maanden.

Het leukste uitje van Flevoland? Stem & win een dagje uit naar keuze! Lees meer