Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Dendrobium nobilé

De Dendrobium nobilé onderscheidt zich van andere orchideeënsoorten door het trosje bloemen dat zich vormt onder de oksel van elk blad. Met deze bijzondere groeiwijze heeft de nobilé een vrij lange houdbaarheid, minimaal acht weken. De Dendrobium nobilé is afkomstig uit Zuidoost-Azië, de Himalaya, Maleisië, Zuid-China en Japan. De orchidee kan veel licht verdragen, maar houdt niet van direct zonlicht.

Verzorging Dendrobium nobilé

Licht: Zet de Dendrobium nobilé op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht.

Temperatuur: De Dendrobium nobilé houdt van een koele, luchtige omgeving met een temperatuur tussen de 12⁰C en 18⁰C.

Water: Een orchidee mag niet te nat staan. Eén waterbeurt in de zeven tot negen dagen is voldoende. Geef de Dendrobium nobilé pas weer water als de aarde bijna droog is. Dit is goed te meten met een satéprikker. Steek de satéprikker in de grond en haal hem af en toe naar boven. Als de satéprikker droog is, heeft de Dendrobium nobilé water nodig.

Besproeien van knoppen: In de winter- en zomermaanden kan de luchtvochtigheid laag zijn in de woning. Dagelijks de allerkleinste knopjes besproeien voorkomt dat deze uitdrogen en niet tot bloei komen.

Bemesting: Voed de Dendrobium Nobilé tweemaal per maand met onze speciale orchideeënvoeding ‘Groei en bloei’. Dosering: één afgestreken theelepel op één liter water. Strooi in februari, mei en september eenmaal een afgestreken theelepel ‘Grondverbeteraar’ over het potmateriaal. Van november tot en met januari heeft de orchidee geen voeding nodig. Bestel hier het volledige verzorgingspakket voor de Dendrobium Nobilé.

Grond: Het is belangrijk om de Dendrobium nobilé één keer in de drie tot vier jaar te verpotten in orchideeëngrond. De Orchideeën Hoeve heeft voor de Dendrobium nobilé een luchtig mengsel samengesteld van bark, kokos en turf. Dit mengsel is te koop in onze winkel en in onze webshop.

Na de bloei: Als de bloemstengel van de Dendrobium nobilé is uitgebloeid, vallen de bloemen vanzelf van de stengel af. Vanuit een nieuwe scheut geeft de orchidee weer een bloemtak, dit duurt gemiddeld zo’n acht tot twaalf maanden.

Verpottip: Als de wortels van de Dendrobium nobilé gezond zijn, mag de orchidee in een grotere pot verpot worden. Indien de wortels zacht en/of verrot zijn, is het raadzaam deze delen te verwijderen en de orchidee weer in dezelfde pot te plaatsen. Als de Dendrobium nobilé over de potrand is gegroeid, is scheuren/delen ook een mogelijkheid. Maak van één plant maximaal twee planten. Zet deze planten vervolgens weer in dezelfde maat pot.

Let op: Standaard bloempotten zijn niet geschikt voor de Dendrobium nobilé. Je kan de orchidee het best plaatsen in een speciale orchideeënpot (bestel deze speciale orchideeënpot in onze webshop). Deze potten bevatten veel gaten waardoor overtollig water gemakkelijk wordt afgevoerd.

Magische decembermaand WinterDroom - 8 t/m 31 december Lees meer