Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Veelgestelde vragen orchideeënverzorging

De Orchideeën Hoeve is al meer dan 60 jaar thuis in (de verzorging van) orchideeën. Daardoor weten veel orchideeënliefhebbers ons te vinden als het om de verzorging van orchideeën gaat en daar zijn wij erg blij mee! Wij hebben de meest gestelde vragen over orchideeënverzorging op een rijtje gezet.

Staat je vraag er niet bij? Mail je vraag gerust naar winkel@orchideeenhoeve.nl

Orchideeën

De orchideeën die worden aangeboden in winkels en webshops zijn veelal: Phalaenopsis, Cymbidium, Miltonia, Cambria, Vaylstekeara, Ludisia, Vanda, Dendrobium nobilé, Dendrobium phalaenopsis, Pahpiopedilum (venusschoentjes) en Cattleya. Al deze soorten zijn met de juiste verzorging in de huiskamer te kweken.

Er zijn een aantal orchideeën die een geur verspreiden. Enkele soorten zijn: vuylstekaerea ‘Nelly Isler’, miltonia, cymbidium, cattleya, dendrobium nobilé, dendrobium kingianum en oncidium ornithorhynchum.

Er zijn speciale orchideeënsoorten die je buiten kunt houden. Dit zijn Europese orchideeën. Deze orchideeën sterven af in de winter en komen weer terug in het voorjaar. De orchideeën die wij aanbieden vallen niet onder deze categorie, maar toch zijn er soorten waarvoor een buitenperiode erg goed is. De buitentemperatuur mag echter niet onder de 12⁰C komen.

Verzorging

Een orchidee heeft pas water nodig als de grond redelijk droog is en als de wortels in de pot grijs van kleur zijn. In een ‘dichte’ sierpot is dit moeilijk te zien. In dat geval kun je gebruik maken van een peilstok, bijvoorbeeld een lange satéprikker. Als het stokje vochtig is, dan heeft de orchidee nog geen water nodig. Is de peilstok droog, dan kun je de orchidee water geven. Gemiddeld voldoet één keer in de zeven tot tien dagen water geven aan de behoefte van de orchidee.

Eén keer in de drie tot vier jaar moet de orchidee verpot worden. Gebruik bij het verpotten speciale orchideeëngrond (bark, bestaande uit houtschors met turf). Verwijder eventueel voorzichtig de slechte wortels voordat je de plant in de nieuwe orchideeëngrond zet. De luchtwortels mogen eveneens met het nieuwe mengsel bedekt worden.

Hoe lang en hoe vaak een orchidee bloeit verschilt per soort. De meeste orchideeënsoorten bloeien één keer per jaar zo’n zes tot tien weken. De bekende Phalaenopsis (ook wel vlinderorchidee of maanorchidee genoemd) is een uitzondering. Deze orchidee bloeit zo’n twee tot zes maanden en soms wel twee tot drie keer per jaar! Dit is ook één van de redenen waarom de Phalaenopsis zo geliefd is.

De orchidee is dan bezig met zichzelf te vermeerderen. Wacht totdat er een aantal bladeren aan de stengel zit en de plant drie tot vier luchtwortels heeft gemaakt. Snij de plant van de stengel en pot hem op in orchideeëngrond (bark, bestaande uit houtschors en turf). Na het verpotten dient de grond licht vochtig gemaakt te worden. Het is ook mogelijk om de plant aan de stengel door te laten groeien.

Ziektes

Indien jouw orchidee de knoppen laat vallen, dan heeft jouw orchidee waarschijnlijk in een koude omgeving gestaan en teveel water of te weinig licht gehad. Wij raden aan om orchideeën nooit beneden de vijftien graden te houden. Kou zorgt ervoor dat de wortels niet meer actief zijn en de knoppen eraf vallen.

De meest voorkomende ongedierte in orchideeën zijn: wolluis, schildluis, spint, bladluis, dopluis en slakken. Deze ongedierte zijn te bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen. Stuur een foto van de orchidee naar winkel@orchideeenhoeve.nl en onze orchideeënexperts geven jouw een advies op maat.

Waarschijnlijk heeft jouw orchidee last van wolluis. Het is helaas heel lastig om van wolluis af te komen. De enige manier is om de plant te besproeien of te dompelen in een biologisch bestrijdingsmiddel dat opgelost is in water. In ernstige gevallen adviseren wij gebruik te maken van een dubbele dosering.

Magische decembermaand WinterDroom - 8 t/m 31 december Lees meer