Curve
 

Het vurige liefdesspel van de Caligo

  • Liefdesdans caligo vlinder
  • Caligo vlinder
  • Caligo vlinder in de Orchideeën Hoeve
8 december 2017

Wanneer de zon begint te zakken en de schemer intreedt kun je in onze vlindertuin genieten van een bijzonder sensationeel en vurig schouwspel van de Caligo vlinder. De Caligo is een echte schemervlinder en wordt daardoor rond zonsondergang zeer actief. Rond 17:00 uur begint het vurige liefdesspel van de Caligo en ontstaat er een werveling van vlinders. Ze zijn op jacht naar elkaar, ze verstoren andere stelletjes en vrouwtjes worden afgepakt. Maar deze vlinders geven zich niet gauw gewonnen en zetten snel zij aan zij de achtervolging in. Het liefdesspel van deze vlinders is altijd al een bijzondere belevenis om te zien, maar in december wordt de liefdesdans in onze vlindertuin nog indrukwekkender. Speciaal voor de donkere decembermaand hebben wij gezorgd voor nog eens 600 extra Caligo vlinders, waardoor er een waar liefdesspektakel ontstaat.

Wanneer je in de schemer door de vlindertuin wandelt, valt de dans van deze bijzondere vlinder direct op. Met een vleugelspanwijdte van wel 16 centimeter is de Caligo atreus de grootste vlinder in onze vlindertuin. Maar ook de dansen van de Caligo memmon en de Caligo eurilochus zijn prachtig om te zien. Wanneer deze vlinders tijdens hun dans een rustpauze inlassen op een boomstam of blad valt ook direct hun bijzondere patroon op. De Caligo vlinder is namelijk een imitator. Wanneer hij zich bedreigt voelt verjaagt hij de vijand met de starende blik van een uil. Op zijn vleugels zijn namelijk twee angstaanjagende oogvlekken te zien, hierdoor wordt de Caligo ook wel de uilvlinder genoemd. Maar dat is niet zijn enige truc om uit de handen van de vijand te blijven. Wanneer je goed naar zijn vleugels kijkt ontdek je ook nog een prachtige slangenkop. Door dit indrukwekkende patroon en de adembenemende liefdesdans is de Caligo vlinder de hele dag door een plaatje om te zien.

Van 8 december t/m 7 januari 2018 is de liefdesdans van de Caligo vlinders van 17:00 tot 17:30 te bewonderen in onze vlindertuin.