Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Historie

De Orchideeën Hoeve is uitgegroeid tot de grootste tropische trekpleister van Europa. Door op een thematische manier het vernuft van de natuur in de spotlight te plaatsen, ervaren en beleven jaarlijks meer dan 285.000 bezoekers hoe planten en dieren overleven, verleiden en samenwerken. In 2019 bestond het familiebedrijf maar liefst 100 jaar. 

De Orchideeën Hoeve beslaat 25.000 vierkante meter en bestaat uit de Orchideeëntuin, het Amazone Regenwoud, de Lorituin, de Vlinder Vallei, de ‘Zwevende’ Bloementuin, het Mangrovebos Speelparadijs, de Citruslaan, het Jungletheater het Makirijk, de stokstaartjestuineen moderne winkel, een sfeervol serrerestaurant en de orchideeënkwekerij. Het familiebedrijf wordt gerund door de broers Thomas en Jeroen Maarssen - de vierde generatie van tuindersfamilie Maarssen - en is door de ANWB meerdere jaren op rij bekroond als het ‘Leukste uitje van Flevoland’.

Geschiedenis - De Orchideeën Hoeve

In 1919 besloot overgrootvader Maarssen om voor zichzelf te beginnen. Hij kocht in Aalsmeer een akker waarop hij samen met zijn zoon onder andere anjers, chrysanten en seringen teelde. In 1930 werd het eerste kasje gebouwd door een bevriende timmerman, waarmee de basis voor de Orchideeën Hoeve werd gelegd.

De eerste orchideeën

Het tuindersbedrijfje wist de tweede wereldoorlog en een aantal zware financiële jaren te overleven. Thomas Maarssen sr. (vader van de huidige eigenaren) volgde samen met zijn broer het familiebedrijf op. Al gauw nam Thomas sr. de stap naar een nieuwe uitdaging: orchideeën. Zijn vader keurde het plan echter af. Orchideeën kweken was iets voor specialisten, vond hij. Toch weerhield het de jonge tuinder er niet van om in 1957 zijn eerste orchideeën, een violenkistje met honderd cymbidiums, aan te schaffen voor tien gulden. Dit bleek een succes.

Kwekerij ‘Orchideeën Maarssen’

Het bedrijf ‘Orchideeën Maarssen’, ondertussen verhuisd naar de Haarlemmermeerpolder in Aalsmeerderbrug, bloeide in de jaren 70 uit tot een welbekende naam in de orchideeënwereld. De kwekerij werd toonaangevend op het gebied van veredeling en op shows en tentoonstelling sleepte de familie vele prijzen in de wacht.

Verhuizing naar de Noordoostpolder

In 1979 verhuisde Thomas Maarssen sr. met zijn gezin en orchideeënkwekerij naar de Noordoostpolder. De voormalige boerderij waarop het bedrijf werd gevestigd inspireerde de familie en zo kwamen ze op de bedrijfsnaam ‘de Orchideeën Hoeve’. Door deelname aan ‘Kom in de Kas’ merkte Maarssen dat de belangstelling voor de orchideeënkwekerij groot was. Er volgden aanvragen van rondleidingen en zo ontving de familie steeds vaker groepen en verenigingen uit de buurt. In de eerste jaren gaven de gezinsleden een rondleiding in ruil voor een cake of appeltaart. Na vele lekkernijen besloten ze geld te vragen voor hun diensten. In 1984 ging de kwekerij officieel open voor publiek.

De eerste tuin

Het publiek bleek geïnteresseerd. Een reden voor de familie Maarssen om in 1989 het bedrijf te verbouwen en meer in te steken op de recreatietak. Een winkel en restaurant werden gerealiseerd en de inmiddels opgebouwde verzameling van botanische orchideeënsoorten kreeg een plek in de Tropische tuin. Deze 1.000 vierkante meter jungletuin is nog steeds te bewonderen in de Orchideeën Hoeve en inmiddels omgetoverd tot de Orchideeëntuin.

Nieuwe generatie

In 1991 werd de Taiwanese tuin aangelegd en traden broers Thomas jr. en Jeroen Maarssen in als firmant. In de jaren die volgden werd de Orchideeën Hoeve uitgebreid met nieuwe thematuinen en is de Orchideeën Hoeve zich volledig gaan richten op de toeristische markt.

Orchideeënkwekerij

De orchideeënkwekerij, waar het allemaal mee begon, is nog steeds op kleine schaal terug te vinden in de Orchideeën Hoeve. In de eerste maanden van het jaar kunnen bezoekers in de kwekerijgedeeltes genieten van prachtige verschillende orchideeënsoorten. Hoewel de Orchideeën Hoeve van origine een kweker was, worden de producten niet meer naar de veiling in Aalsmeer gebracht. De gekweekte orchideeën blijven nu staan op de plant, zodat bezoekers er zo lang mogelijk van kunnen blijven genieten. De kwekerij is daarmee een onderdeel geworden van de attractie en vormt samen met ’t Stekkasje een prachtig eerbetoon aan de ontstaansgeschiedenis van het familiebedrijf.

Opening tuinen en uitbreidingen

1989: Aanbouw winkel, restaurant en tropische tuin (nu Orchideeëntuin)
1991: Opening Oosterse tuin (nu Lorituin)
2000: Uitbreiding parkeerplaats, aanbouw zalen voor feesten en partijen en
opening Maleisische tuin (nu Amazone Regenwoud)
2003: Oosterse tuin verbouwd naar Taiwanese tuin
2008: Opening Vlinder Vallei
2010: Opening Mangrovebos Speelparadijs
2012: Opening Lorituin
2014: Dierentuinvergunning
2014: Opening Citruslaan
2016: Opening uitgebreide en vernieuwde Mangrovebos Speelparadijs
2016: Opening ‘Zwevende’ Bloementuin
2017: Opening Jungletheater
2018: Opening Makirijk
2019: Opening Stokstaartjestuin
2019: Opening 't Stekkasje
2021: Opening vernieuwde winkel
2022: Opening vernieuwde Junglerestaurant
2022: Orchideeën Hoeve ontvangt predicaat hofleverancier
2023: Opening Aarts Speeljungle

Vernieuwing en ontwikkeling

Om ervoor te zorgen dat elk bezoek aan de Orchideeën Hoeve een unieke beleving is, blijft de Orchideeën Hoeve continu bezig met vernieuwing en ontwikkeling. Zo zijn in maart 2018 de deuren opengegaan naar een gloednieuwe natuurbeleving: het Makirijk en opende het tropische park in april 2019 de Stokstaartjestuin. Daarnaast huisvest de Orchideeën Hoeve, dankzij de dierentuinvergunning en stichting AAP, inmiddels allerlei diersoorten zoals witoorpenseelaapjes, roodbuiktamarins, flamingo's, alpaca's, ringstaartmaki's roodstaartmeervallen, roodschoudertalingen, koikarpers, lori’s, vlinders, leguanen, stokstaartjes en reptielen.

100 jaar een familiebedrijf

In 2019 kon de Orchideeën Hoeve een bijzonder jubileum vieren; het familiebedrijf bestond 100 jaar. Als eerbetoon aan de rijke familiegeschiedenis is in het park ’t Stekkasje geopend. Deze oude kas werd in 1930 in opdracht van familieleden in Aalsmeer gebouwd en is in het park in oude glorie hersteld. Onder andere prachtige schilderijen en bijzondere verhalen vertellen in ’t Stekkasje de bloemrijke historie en brengen de familiegeschiedenis tot leven.

Het leukste uitje van Flevoland? Stem & win een dagje uit naar keuze! Lees meer