Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Zoetwaterhaai

Zwemt daar nou een kleine haai door het aquarium? Door zijn grijze kleur en zwarte vinnen lijkt de Pangasius sanitwongsei inderdaad sprekend op een kleine versie van een haai. In de volksmond wordt deze vis daarom zoetwaterhaai of mini-haai genoemd. Familie zijn ze echter niet. Officieel is de Pangasius familie van de reuzenmeerval en woont hij in de rivier Mekong in Azië.

Bouw van een zoetwaterhaai

Ondanks dat de zoetwaterhaai familie is van de meerval betekent het niet dat deze haai ongevaarlijk is. Zie je zijn grote rug- en borstvin? Deze vinnen bevatten een harde stekel die de vis kan gebruiken als verdedigingswapen. Komt er een vijand in de buurt, dan doorboort hij hem met de stekel en spuit hij gif bij de vijand naar binnen. Ook de zijvinnen zijn scherp en kunnen gevaarlijk zijn. 

Baarddraden

Aan de neus van de zoetwaterhaai zie je twee grote baarddraden. Hiervan bevinden er zich ook vier onder de mond. Deze worden gebruikt om voedsel te zoeken. De zoetwaterhaai eet voornamelijk kleine visjes, kreeftjes, krabben, garnalen en insecten.

Voortplanting zoetwaterhaai

Volwassen zoetwaterhaaien zoeken brakwater op om te gaan paren. Tijdens de voortplantingstijd legt het vrouwtje wolken met eitjes. De mannetjes stoten dan direct hun hom erover uit. De ouders zorgen niet voor de eitjes en de jongen zodra ze geboren zijn. Het verschil tussen een mannetjes en vrouwtjes zoetwaterhaai is lastig te zien. Doorgaans is het vrouwtje wat dikker gebouwd dan het mannetje.

Naast de zoetwaterhaai wonen er nog veel meer vissen in Pankong River zoals de arapaima en de pauwoogzoetwaterrog. Spot jij ze allemaal?!

Magische decembermaand WinterDroom - 8 t/m 31 december Lees meer