Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Vlinders

De meest prachtige tropische vlinders vind je in de Vlinder Vallei van de geheel overdekte Orchideeën Hoeve. Maar liefst tweeduizend vlinders van vijfenvijftig tropische vlindersoorten fladderen in deze Nederlandse vlindertuin sierlijk rond. De exotische fladderaars worden gekweekt in de rupsenkwekerij van het tropische park of als cocon geïmporteerd uit Costa Rica en de Filipijnen.

Schubvleugeligen

Schubvleugeligen, zo worden vlinders ook wel genoemd. Deze naam verwacht je misschien eerder bij vissen, maar ook de vleugel van een vlinder bestaat uit miljoenen minuscule schubben. Deze schubjes bevatten pigment en geven de vlindervleugels de meest bijzondere kleuren en patronen.

Voortplanting vlinders

Ondanks dat we oneindig kunnen genieten van de prachtige vlinders in de grootste vlindertuin van Europa, is het leven van een tropische vlinder maar kort. De meeste vlinders in de Vlinder Vallei worden niet ouder dan drie weken. Het korte leven van een vlinder staat voornamelijk in het teken van voortplanting. Om een geschikte partner van hetzelfde vlindersoort te vinden verspreiden de vlinders geuren en geluiden. Als het mannetje en het vrouwtje elkaar gevonden hebben, vliegen ze verliefd om elkaar heen en gaan ze uiteindelijk paren.

Rups levenscyclus vlinder

De levenscyclus van een vlinder

Na het paren begint de levenscyclus van de vlinder opnieuw. Het vlindervrouwtje legt haar eitjes op de waardplant. Na enkele dagen kruipt de rups uit het eitje. Het leven van dit langgerekte diertje staat in het teken van eten. Omdat de huid niet meegroeit tijdens zijn eetbuien, vervelt de rups zo’n vier tot vijf keer. Bij de laatste vervelling spint de rups een cocon om zijn lichaam. In deze cocon, ook wel pop genoemd, transformeert de rups in een vlinder. Dit proces duurt vaak een aantal weken. Als de vlinder uit zijn cocon barst, pompt hij eerst rustig zijn vleugels op en vliegt vervolgens de vlindertuin in op zoek naar de liefde van zijn leven.

Roltong vlinders

Wat eten vlinders?

Niet alle tropische vlinders hebben een roltong om vloeibaar voedsel mee te verorberen. De atlasvlinder (de grootste vlinder ter wereld) is daar een voorbeeld van en leeft hierdoor maar een aantal dagen. Gelukkig hebben de meeste vlinders wel een roltong. Met deze lange, uitrolbare tong kunnen vlinders nectar en fruitsappen opzuigen. Deze voedingsmiddelen zorgen voor suikers, die de fladderaars energie geven om vrolijk verder te fladderen.

Spreukbeurt over vlinders

Wil jij je klasgenootjes vertellen over tropische vlinders? Download hieronder alle informatie die je nodig bent voor een spreukbeurt over vlinders. 

Download spreekbeurt

Welke vlindersoorten kun je in de Orchideeën Hoeve bewonderen?

Hieronder vind je een overzicht met alle vlindersoorten die kunnen rondfladderen in de vlindertuin van de Orchideeën Hoeve. Let op: een aantal vlindersoorten zijn zeer uniek en slechts een paar keer per jaar te bewonderen in het tropische park. Volg de Orchideeën Hoeve op Facebook of meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en wij houden jou gratis op de hoogte van de ontpopping van speciale vlindersoorten.

Het leukste uitje van Flevoland? Stem & win een dagje uit naar keuze! Lees meer