Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Toerako

De kleurenpracht en sierlijke verschijning van de toerako zijn een lust voor het oog. Toerako’s zijn boombewoners en bewegen zich het liefst zo snel mogelijk hoppend van tak naar tak in de boomkruinen. Als je goed oplet, kun je in de Orchideeën Hoeve twee verschillende toerako’s tegenkomen.

Violette schildtoerako

Wanneer je in het Amazone Regenwoud rondloopt, moet je goed om je heen kijken om de violette schildtoerako tegen te komen. Hij zit namelijk het liefst hoog in de bomen en is een ster in verstoppen. Door zijn donkere kleur vind je hem daardoor niet snel. Toerako’s hebben een bijzondere bouw van de voeten namelijk, een vierde teen. Deze kunnen ze naar voor en achter draaien en komt dus goed van pas bij het klimmen en klauteren. De toerako heeft hierdoor op iedere boomstam goed grip en hopt zo eenvoudig van tak naar tak.  

De schildtoerako, die oorspronkelijk uit West-Afrika komt, kan tot 75 cm lang worden en wordt maximaal 30 jaar oud. De vogel is merendeels glanzend violetkleurig en afhankelijk van de lichtval kan de vogel heel donker of tegen het groen aan lijken. Wanneer de vogel opvliegt, kun je zien dat de karmijnrode vleugelveren contrasteren met het donkerblauw van de vleugeldekveren.

Witwangtoerako in de Orchideeën Hoeve

Witwangtoerako

In de Orchideeëntuin kan je kennismaken met de wintwangtoerako. Zijn speciale groene kleur is een lust voor het oog. Deze kleur komt niet door kleurpigmenten in het voedsel of lichtbrekingen zoals bij de meeste vogelsoorten. De toerako kan zelf groene kleurpigmenten (turaverdin) en rode kleurstoffen (turacin) aanmaken.

De witwangtoerako, zijn naam zegt het al, onderscheidt zich door een witte vlek onder zijn ogen die doorloopt in zijn hals. De vogels zien er mooi uit maar zijn niet vriendelijk. Ze zijn erg territoriaal en verjagen alle indringende soortgenoten binnen hun territorium. Met luide roepgeluiden maken ze duidelijk waar hun territorium zich bevindt. Wordt er toch een indringer gesignaleerd dan zal er een heftig gevecht plaatsvinden, waarbij de toerako’s elkaar trappen met hun sterke poten.

Wil je weten welke dieren nog meer in de Orchideeën Hoeve wonen? Ontmoet alle dieren in het park of bekijk ze op de website!

Het leukste uitje van Flevoland? Stem & win een dagje uit naar keuze! Lees meer