Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Toekan

Wanneer je het Amazone Regenwoud inloopt dan valt de toekan direct op! Met zijn felgekleurde snavel en zwarte lichaam kan je niet om deze tropische vogel heen. We hebben het hier over de reuzentoekan. Dit is de grootste toekansoort en de grootste vertegenwoordiger van de orde van de spechtvogels.

Multifunctionele toekansnavel

Het meest opvallende kenmerk van de reuzentoekan is zijn grote geel-oranje gekleurde snavel met zwarte punt. In verhouding met zijn lichaam heeft de reuzentoekan de grootste snavel van alle vogels. Maar waar wordt deze voor gebruikt?

Voedsel

Deze prachtige vogel trekt in het wild van gebied naar gebied om voedsel te zoeken. Toekans eten voornamelijk vruchten en fruit dat op moeilijk bereikbare plaatsen te vinden is. Om te kunnen smullen van de lekkerste vruchten haalt de toekan alles uit de kast. Met zijn sterke tenen en een acrobatisch trucje, het ondersteboven hangen aan een boomtak, kan de toeken zelfs bij de goed verstopte vruchten. Daarnaast helpt de grote snavel hem om vanaf het dikkere gedeelte van een tak toch bij het uiteinde te komen waar ook heerlijke vruchten groeien.

Warmtewisselaar

De reusachtige snavel lijkt misschien wel zwaar voor de vogel, maar hij weegt nagenoeg niets. Hij is helemaal hol van binnen. Naast dat de toekan zijn snavel gebruikt voor het vinden van voedsel en geluid ermee te maken, gebruikt hij de snavel ook als een soort ‘warmtewisselaar’. Bij hoge temperaturen gebruikt de toekan zijn snavel om zijn lichaamstemperatuur iets te verlagen door meer of minder bloed door zijn snavel te laten stromen. In de nacht, wanneer de temperatuur sterk afneemt, slaapt de toekan meestal met zijn snavel naar achter gestoken tussen de veren. Dit doet hij om juist te voorkomen dat hij teveel afkoelt.

Voortplanting

Met zijn grote snavel ziet een toekan er natuurlijk anders uit dan een specht. Eén ding hebben toekans en spechten in ieder geval gemeen: ze broeden in een nestholte, meestal in bomen. Ze maken zelf geen broedhol, maar de toekan zoekt zelf een geschikte boomholte op. Het maakt hierbij niet uit op welke hoogte het broedhol zich bevindt. Als de holte al bezet is dan verjaagt hij de bewoners.

Een reuzentoekan legt gemiddeld twee tot vier eieren per leg. Bij de geboorte heeft de toekan direct al een grote snavel ten opzichte van zijn lichaam. Uiteindelijk kan hij tot wel 60 cm lang worden en maximaal 25 jaar oud.

Kom jij ook langs om de reuzentoekan te spotten?! Wie weet kom je dan ook wel een aapje tegen of voer de vissen in het Amazone Regenwoud.

Het leukste uitje van Flevoland? Stem & win een dagje uit naar keuze! Lees meer