Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Stokstaartjes

In de Orchideeën Hoeve leven twaalf stokstaartjes samen met de landschildpadden in de Stokstaartjestuin. Op hun eigen stukje savanne zijn de kleine roofdiertjes de hele dag in de weer. Terwijl de ‘wachter’ op twee poten op de uitkijk staat, speuren de anderen naar voedsel en wordt er druk gegraven aan het gangenstelsel en de holen. Een prachtig schouwspel voor jong en oud!

Zonnebril

Het stokstaartje (Suricata suricatta) wordt ook wel aardmannetje genoemd en is een sociaal dier. Stokstaartjes leven in de droge gebieden van Zuid-Afrika in groepen van soms wel dertig dieren. Een stokstaartje kan zeer goed zien en dankzij de donkere randen om zijn ogen – die werken als een soort zonnebril – kan hij ook in de felle zon vijanden zoals roofvogels op grote afstand spotten.

Graven

Stokstaartjes zijn ontzettend goede gravers en dit laten ze in de Orchideeën Hoeve dagelijks zien. Met hun gespierde poten met lange, scherpe klauwen speuren ze in de harde grond naar voedsel en leggen ze hun eigen holen en gangenstelsels van soms wel dertig meter aan. Tijdens de graafwerkzaamheden is er altijd één stokstaartje die de wacht houdt en de groep kan waarschuwen met een fluitend of blaffend geluid. De wachter neemt vaak een hogere positie in en leunt tijdens de wacht op zijn achterpoten en staart.

Wat eet een stokstaartje?

Met een beetje geluk zie je tijdens jouw bezoek aan de Orchideeën Hoeve hoe onze dierverzorgers de stokstaartjes voeren. Het voedsel van de stokstaartjes is erg gevarieerd. Ze zijn gek op meelwormen en sprinkhanen, maar ook stukjes appel, meloen en druiven behoren tot hun dagelijkse maaltijd. In de Stokstaartjestuin spot je ook voederschalen met een lekkere groentemix. Deze zijn niet voor de stokstaartjes, maar voor de zeven sporenschildpadden die de stokstaartjes vergezellen in hun verblijf.

Magische decembermaand WinterDroom - 8 t/m 31 december Lees meer