Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Sporenschildpadden

Bij binnenkomst in de Stokstaartjestuin vallen de reusachtige sporenschildpadden direct op. Tussen de druk gravende stokstaartjes bewegen deze gigantische dieren zich rustig voort. Ondanks dat ze wel 100 jaar oud kunnen worden zijn deze landschildpadden zeker niet traag. Regelmatig gaan de schildpadden met stevige pas naar een heerlijk zonnig plekje in het verblijf. Neem plaats op één van de muurtjes of bankjes en geniet van het samenspel tussen de stokstaartjes en sporenschildpadden.

De grootste landschildpadden

Sporenschildpadden zijn de grootste landschildpadden op het vaste land. De mannetjes zijn echte zwaargewichten en kunnen wel 100 kg wegen. Het verschil tussen man en vrouw zit in de grootte van de schildpadden. Het mannetje is het grootst en kan wel 80 cm groot worden. Het vrouwtje blijft kleiner en wordt gemiddeld 60 cm groot.

Geen winterslaap voor de sporenschildpadden

In tegenstelling tot veel andere schildpadden doen de sporenschildpadden geen winterslaap. Oorspronkelijk komen deze reusachtige dieren uit de woestijn in Afrika. Hier is de temperatuur het gehele jaar door hoog genoeg om wakker te blijven. Schildpadden hebben geen vaste lichaamstemperatuur. Om warm te blijven gaan de sporenschildpadden in de zon liggen. Is het te warm? Dan zoeken ze de schaduw op of graven ze zich in. Met name in de ochtenden zijn de sporenschildpadden actief en gaan ze op zoek naar voedsel.

Veilig samen uit in de jungle Wij zijn weer geopend! Lees meer