Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Roggen

Wanneer je bij Pankong River staat, kijk je je ogen uit! Maar zie jij de roggen ook zwemmen? Roggen zijn brede, platte vissen met een lange smalle staart en kunnen zich goed verstoppen. In Pankong River wonen twee soorten roggen:  de pauwoogzoetwaterrog en de witgevlekte zoetwaterrog.

Pauwoogzoetwaterrog

Heb jij de pauwoogzoetwaterrog al ontdekt? Zijn naam zegt het al, op zijn lijf heeft de pauwoogzoetwaterrog stippen die lijken op de ronde ‘ogen’ in de staart van een pauw. Als hij niet direct zichtbaar is, kan het zijn dat hij zich verstopt heeft. Door zijn camouflage is de vis op een zandondergrond lastig te herkennen. Wanneer de zoetwaterrog hard met zijn vinnen wappert, komt er zand omhoog en kan hij eenvoudig een verstopplek maken. De vis kan een lengte van 1 meter bereiken en een gewicht van rond de 15 kilo.

Bouw van een rog

In het skelet van een rog is geen bot te vinden. Roggen zijn, net als haaien, kraakbeenvissen. Hun lichaam bestaat uit elastisch materiaal dat moeiteloos door het water beweegt. Het lijken hierdoor haast wel zwemmende schijven met een lange staart. Door middel van een paar kieuwspleten aan de onderkant van hun lijf kunnen de zoetwaterroggen ademhalen.

Gifstekel

Een rog valt je niet aan, mits hij zich niet in het nauw gedreven voelt of het gevoel heeft dat hij in gevaar is. Voelt de rog zich bedreigd, dan moet je oppassen! In de staart van een rog zit een gifstekel. Deze valt er eens in de zoveel tijd af vanwege zijn groei. Hiervoor komt er een nieuwe in de plaats.

Voortplanting van een rog

Roggen zijn levendbarend. Dit betekent dat de jongen zich ontwikkelen in eieren in de baarmoeder van de moeder. Een rog krijgt gemiddeld 3 tot 21 jongen per keer. Na een aantal maanden worden de jongen geboren. Ze komen dan als een opgerolde loempia uit en vouwen zich na de geboorte uit om direct weg te kunnen zwemmen. Hoe groter de soort, hoe groter de kleine rogjes al zijn bij de geboorte. Nog een leuk feitje: mannetjes hebben twee penissen genaamd claspers en de vrouwtjes twee eileiders.

Wat eten roggen graag?

De meeste roggen hebben sterke en geronde tanden ontwikkeld om zo de schelpen die op de bodem van de zee leven open te trekken. De prooi wordt door de meeste soorten opgespoord door het reukvermogen. Roggen voeden zich vooral met garnalen, kleine visjes, schaaldiertjes en wormen.

Naast de roggen zijn er nog veel meer vissen zoals de zoetwaterhaai en arapaima te zien in Pankong River. Spot jij ze allemaal?!

Magische decembermaand WinterDroom - 8 t/m 31 december Lees meer