Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Ringstaartmaki

Het Makirijk wordt er geheerst door veertien ringstaartmaki’s en twee bruine maki’s die alle ruimte hebben om vrij te kunnen bewegen. Op twee grote apeneilanden leven de maki’s zich helemaal uit en tonen ze jou graag hun klim-, klauter- en verzorgingskunsten. Kijk niet gek op als de aapjes lekker lui in de zon zitten, want naast al dat klimmen en klauteren is zonnebaden één van hun favoriete bezigheden.

Ringstaartmaki’s

De ringstaartmaki (Lemur cattaa) is een halfaap die in het wild alleen op het eiland Madagaskar voorkomt. Het zijn hele sociale en nieuwsgierige dieren die altijd in groepen leven van vijf tot dertig apen. In de groep is een duidelijke rangorde aanwezig, waarbij de vrouwtjes de baas zijn. De ringstaartmaki heeft zijn naam te danken aan de dertien witte ringen op zijn staart. Dit is direct ook het opvallendste uiterlijke kenmerk van de ringstaartmaki. Een ringstaartmaki wordt ongeveer 45 centimeter lang en kan 20 jaar oud worden.

Zonaanbidders

Ringstaartmaki’s zijn echte zonaanbidders. Wanneer de eerste zonnestralen zichtbaar worden gaan de aapjes er goed voor zitten. Met hun buik vooruit en hun armen gespreid, proberen de aapjes zoveel mogelijk zonnestralen op te vangen. De zon helpt de ringstaartmaki’s bij het opwarmen, maar zorgt er ook voor dat de geurklieren in hun borst en polsen gaan werken. Deze klieren hebben de ringstaartmaki’s nodig om hun territorium af te bakenen.

Ringstaartmaki zonnen

Samenwerking Stichting AAP

In samenwerking met Stichting AAP zijn de maki's gehuisvest in de Orchideeën Hoeve. Bij Stichting AAP worden dieren opgevangen die geen goede toekomst hebben, ten onrechte als huisdier gehouden worden of illegaal verhandeld zijn. De ringstaartmaki’s die in de Orchideeën Hoeve leven hebben een slechte start gehad in Spanje, maar kunnen dankzij de hulp van Stichting AAP genieten van hun nieuwe leefomgeving in de Orchideeën Hoeve.

Maak kennis met de ringstaartmaki’s

In de Orchideeën Hoeve hebben de maki’s alle vrijheid, waardoor ze zelf kunnen bepalen of ze op ontdekkingstocht gaan op de apeneilanden of warm binnen blijven. Ook als de aapjes in het binnenverblijf zitten kun je door het kijkglas volop genieten van hun gekke capriolen.

Naast ringstaartmaki’s leven er ook flamingo’s, alpaca’s en eendjes in het Makirijk.

Het leukste uitje van Flevoland? Stem & win een dagje uit naar keuze! Lees meer