Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Malawi cichliden

Honderden bontgekleurde Malawi cichliden betoveren jou bij binnenkomst in de Stokstaartjestuin. Deze tropische vissen komen oorspronkelijk uit het Malawimeer in Afrika. Omdat dit meer afgesloten is van andere wateren zijn de dieren endemisch en komen ze nergens anders in de wereld voor.

Kleurrijke zoetwatervissen

Malawi cichliden kun je onderverdelen in drie groepen: rotsbewoners, keizerbaarsen en rovers. De rotsbewoners zijn te vinden bij de oevers van het meer. De rovers houden daarentegen meer van open water en hebben de ruimte nodig om op andere vissen te jagen. De keizerbaarsen kiezen voor een combinatie en leven zowel bij de oever als in het open water. Waar de rotsbewoners echte herbivoren zijn en alleen planten eten, zijn de keizerbaarsen omnivoren en eten ze vlees en planten.

Jonge Malawi cichliden

Malawi cichliden hebben een hele bijzondere manier om hun jongen groot te brengen. Wanneer de eitjes van het vrouwtje bevrucht zijn, neemt de moedervis de eitjes in haar bek. Na een paar dagen komen de jongen al uit hun ei, maar ze blijven zeker nog 3 weken in de bek van de moedervis. Als de vissen groot genoeg zijn, spuugt ze haar jongen uit. Hiermee komt er een einde aan een hele intensieve periode voor de moedervis, want gedurende deze periode (circa een maand) eet ze helemaal niets.

Het leukste uitje van Flevoland? Stem & win een dagje uit naar keuze! Lees meer