Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Kroonduif

Bij de Orchideeën Hoeve zijn er koninklijke bewoners! Achterin het Amazone Regenwoud zijn twee kroonduiven druk bezig met het bouwen van een nest. Zijn de vogels niet op hun nest te vinden? Kijk dan eens goed rond. De vogels met waaiervormige veren op hun kop scharrelen de hele dag rond op zoek naar eten en takjes voor het nest.

Bijzondere kuif

De Victoria kroonduif wordt ook wel de waaierduif genoemd vanwege zijn prachtige kuif. Een mannetjesduif heet ‘de doffer’ en het vrouwtje wordt ‘de duivin’ genoemd. De Victoria kroonduif komt van oorsprong uit Nieuw-Guinea, waar hij voornamelijk in de laaglanden en vochtige bosrijke gebieden leeft. Victoria kroonduiven kunnen heel oud worden. Normaal wordt een kroonduif zo’n twintig jaar, maar er is ook een geval bekend waar een kroonduif in gevangenschap veertig jaar werd!

Voortplanting kroonduif

Kroonduiven zijn monogame vogels die voorafgaand aan elke broed baltsen. Hierbij maken de vogels brommende geluiden en springen en lopen ze om elkaar heen. Wanneer er een nest gebouwd moet worden, verzameld het mannetje het nestmateriaal. Het bouwen van het nest is een taak voor het vrouwtje. Een echt kunstwerk maakt ze er niet van, het nest is niet meer dan een slordig platform van twijgjes.

Een kroonduif legt slechts één ei per leg. Wanneer het jong uit het ei komt is deze volledig naakt. Met dertig dagen verlaat het jong het nest. Hij is dan al gigantisch gegroeid en volledig in de veren. Het is de kleinere kopie van de ouders. Ook na het verlaten van het nest zorgen de ouders nog twee maanden voor het jong.

Kom jij de kroonduiven spotten in de Orchideeën Hoeve? Wie weet kom je ook wel één van de aapjes tegen of komt er een schildpad voorbij gelopen.

Het leukste uitje van Flevoland? Stem & win een dagje uit naar keuze! Lees meer