Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Soedanese schildhagedis

Met zijn bruingrijze schutkleuren is de Soedanese schildhagedis, ook wel Gerrhosaurus major genoemd, goed gecamoufleerd in zijn oorspronkelijke leefgebied: de woestijnen van Oost-Afrika. Alhoewel de schildhagedis sloom oogt, kan hij met zijn razendsnelle pas ontkomen aan vijanden als roofvogels en woestijnvossen. Ook gebruikt hij zijn snelheid om smakelijke hapjes zoals insecten en knaagdieren te vangen.

Schildhagedis in de woestijn

De hitte van de woestijn vindt de Soedanese schildhagedis heerlijk. Hij is namelijk een grote zonaanbidder en kan tegen hoge temperaturen! Als het deze hagedis te heet onder de voeten wordt, dan graaft hij zich in onder het zand of schuilt hij tussen de stenen.

Het gepantserde lichaam

De schildhagedis dankt zijn naam aan zijn pantservormige uiterlijk. Zijn huid bestaat uit zichtbare schubben die verstevigende beenplaatjes bevatten. Om ervoor te zorgen dat de schildhagedis in zijn strak gepantserde lichaam van ongeveer 50 centimeter nog wel kan ademen, heeft het bruingrijze dier een rekbare huidplooi op zijn flanken.

De Soedanese schildhagedis leeft in de Orchideeën Hoeve net als de koningspython en de krulhaarvogelspin achter de schermen.Tijdens shows is er de mogelijkheid om deze junglegriezel te ontmoeten.

Leukste uitje van Flevoland Stem en win een dagje uit voor het hele gezin! Lees meer