Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Miljoenpoot

Aan zijn vele poten heeft de miljoenpoot zijn naam te danken. Toch zijn er het geen miljoen, maar ‘slechts’ tachtig tot vierhonderd. Wil je de poten van de miljoenpoot eens tellen? Tel dan het aantal segmenten op zijn pantservormige lichaam. Onder elk segment zitten vier poten.

Golvende loopbeweging

Ondanks zijn vele poten, is de miljoenpoot (Archispirostreptus gigas) geen hardloper. Dit komt doordat de poten per segment niet tegelijk kunnen bewegen. Elke poot maakt zijn eigen beweging voorwaarts en doet dit net iets eerder dan de voorgaande poot. Hierdoor ontstaat een golvende loopbeweging van achter naar voren.

Voedsel miljoenpoot

Wereldwijd kun je de miljoenpoot tegenkomen in de aarde, tussen oude bladeren, onder stenen of in rottend hout. Plekken waar deze veelvoeter ook zijn maaltijd bij elkaar sprokkelt. De miljoenpoot is een liefhebber van dode bladeren, rottend hout, groente en fruit.

Verdediging

Miljoenpoten kunnen niet bijten of steken als er een vijand te dichtbij komt. Gelukkig heeft het beestje hier goede foefjes voor bedacht. Als de miljoenpoot zich bedreigd voelt, rolt hij zijn lichaam op tot een spiraal. In deze houding kan hij met zijn gepantserde rug zijn zwakke buik en poten beschermen. Als de vijand blijft aandringen, verspreidt de miljoenpoot een irriterende vloeistof en nare geur. Hiermee verjaagt hij zijn belager en in sommige gevallen kan hij zijn vijand er zelfs mee doden.

De miljoenpoot leeft in de Orchideeën Hoeve net als de korenslang en Soedanese schildhagedis achter de schermen.Tijdens shows is er de mogelijkheid om deze dieren te ontmoeten.

Leukste uitje van Flevoland Stem en win een dagje uit voor het hele gezin! Lees meer