Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Flappentak

De Australische flappentak (Extatosoma tiaratum) lijkt op een stekelig blaadje en valt tussen de verdorde bladeren bijna niet op. In het wild kun je de flappentak tegenkomen in de bossen van Australië.

Flappentak-vrouwtjes & mannetjes

Het mannetje en vrouwtje kun je bij flappentaken goed van elkaar onderscheiden. Vrouwtjes kunnen 15 centimeter groot worden en hebben een breed lijf vol met stekels. Mannetjes daarentegen blijven veel kleiner en hebben een smal lijf met dunne pootjes. De mannetjes beschikken echter wel over een unieke eigenschap; ze kunnen stukjes vliegen!

Flappentak of schorpioen?

Wanneer een flappentak-vrouwtje zich bedreigd voelt, rolt zij haar staart omhoog en steek ze haar voorpoten in de lucht. In deze positie lijkt de flappentak op een giftige schorpioen en jaagt ze haar vijanden de stuipen op het lijf. Werkt deze truc niet? Dan heeft de flappentak nog een wapen achter de hand. Zowel de mannetjes als vrouwtjes hebben grote stekels op hun achterpoten. Door flink om zich heen te slaan en de stekels als weerhaken te gebruiken ontsnappen de flappentakken aan hun vijanden.

De flappentak leeft in de Orchideeën Hoeve net als de tijgerpython en de vogelspin achter de schermen. Tijdens shows is er de mogelijkheid om deze junglegriezel te ontmoeten.

Leukste uitje van Flevoland Stem en win een dagje uit voor het hele gezin! Lees meer