Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Boa constrictor

Veel mensen zijn bang voor deze reuzenslang. Dat is niet zo gek. De boa constrictor kan namelijk wel vier meter lang worden! Gelukkig is deze slang niet geïnteresseerd in mensenvlees, maar smult hij van kleine knaagdieren. Daarom is de boa constrictor in zijn oorspronkelijke leefomgeving (Midden- en Zuid-Amerika) een gewild huisdier. Hij zorgt er graag voor dat het huis vrij is van ongedierte als muizen en ratten.

Reuk- en tastorganen

De boa constrictor is een nachtelijke jager. Om in het donker zijn prooi te vinden, maakt de slang naast zijn ogen gebruik van speciale organen. Zo gebruikt hij zijn tong (het orgaan van Jacobson) om zijn prooi te ‘ruiken’, heeft hij speciale warmtesensoren waarmee hij de bewegingen van zijn hapje nauwkeurig kan volgen en voelt hij trillingen die door de grond worden doorgegeven feilloos aan. Als de boa constrictor zijn prooi in het vizier heeft en deze dicht langs zijn hoofd loopt, slaat hij toe. De wurgslang zet zijn tanden in de prooi, wurgt hem met zijn lichaam en slikt de prooi vervolgens in één keer door.

Camouflage huid

Overdag, als de boa constrictor uitrust van zijn nachtelijke uitstapje, moet hij niet teveel opvallen. Daarom heeft de boa constrictor een gecamoufleerde huid. Op zijn olijfgroene vel zitten donkere eivormige vlekken. Met dit patroon valt de boa constrictor niet op als hij in een boom hangt of uitrust tussen de bladeren op de grond. Slim hè?

De boa constrictor leeft in de Orchideeën Hoeve net als de miljoenpoot achter de schermen. Tijdens shows is er de mogelijkheid om deze dieren te ontmoeten.

Leukste uitje van Flevoland Stem en win een dagje uit voor het hele gezin! Lees meer