Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Eenden

Kijk niet gek op als je tijdens jouw reis door het tropische park een koppel eendjes voorbij ziet waggelen. In het Amazone Regenwoud en in het Makirijk wonen namelijk roodschoudertalingen, witte kwakertjes, mandarijneenden en tal van andere schattige eendjes.

Roodschouder­talingen

Van oorsprong leven deze lieve kwakers in de tropische bossen van Zuid-Amerika. Het verschil tussen het mannetje en vrouwtje kun je goed zien aan het verenpak. Het vrouwtje is overwegend bruingrijs met een gevlekte borst en een witte wenkbrauwvlek. Het mannetje, ook wel de woerd genoemd, heeft roodbruine vleugels, grijze flanken en bruin op de rug.

Roestende eenden

De roodschoudertalingen behoren tot de zogenaamde roestende eenden. Niet omdat hun verenpak een roestachtige kleur heeft, maar omdat de eendjes geregeld op boomstammen en bruggetjes neerstrijken om te rusten (roesten). In rust maken de kwakers minder lichaamswarmte aan. Dit compenseren ze door één poot dicht tegen het lichaam te houden en de kop te bedekken met één van de vleugels. Hierdoor verliezen de eenden zo min mogelijk warmte.

Witte kwaker eenden

Eenden in het Makirijk

Van kwakertjes tot mandarijneenden en van roodschoudertalingen tot Carolina eenden. Tijdens je wandeling door het Makirijk spot je tientallen eendjes. Al dobberend op het water of waggelend op de looppaden proberen ze jou te imponeren in de hoop dat jij ze trakteert op een lekkere maaltijd.

Mandarijneend

Tussen alle witte en bruine eendjes spot je ook de kleurrijke mandarijneenden (Aix galericulata). Deze kleine eendjes worden gemiddeld 45 centimeter lang en komen oorspronkelijk uit Oost-Azië. Het mannetje heeft een prachtige paarse, oranje en groene kruin met brede wenkbrauwstrepen, een paarse borst en een oranjebruin lijf. Het vrouwtje is een stuk minder kleurrijk. Zij is grijsbruin met kleinere wenkbrauwstrepen en heeft een gevlekt lijf.

Het leukste uitje van Flevoland? Stem & win een dagje uit naar keuze! Lees meer