Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Bonte neushoornvogel

Wat is dat voor toekan? Is een vraag die veel wordt gesteld wanneer bezoekers de Orchideeëntuin inlopen. Hoewel de snavel van de neushoornvogel doet denken aan de toekan, zijn deze dieren niet nauw aan elkaar verwant.

Snavel

De neushoornvogel heeft een extra verdikking bovenop de snavel. Dit wordt de ‘helm’ genoemd. Hier komt dus ook de naam ‘neushoorn’ vandaan. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is goed te zien. Vrouwtjes zijn iets kleiner en de helm op de snavel ook minder aanwezig. De kenmerkende snavel van de bonte neushoornvogel is voornamelijk hol van binnen en wordt gebruikt bij het zoeken naar voedsel, het vechten en bij het dichtmetselen van het broedhol.

Voortplanting

De bonte neushoornvogel nestelt zich in boomholtes. Het vrouwtje wordt in de holle boom ‘ingemetseld’ met een uitgehard mengsel van vruchten en poep totdat er een klein gaatje overblijft. Dit zorgt ervoor dat de eieren en jongen worden beschermd tegen roofdieren. Het mannetje zorgt, tot aan het uitvliegen van de jongen, voor voedsel voor het vrouwtje en de jongen.

Kom jij ook langs om de bonte neushoornvogel te spotten?! Wie weet kom je dan ook wel een aapje tegen of voer de vissen in de Orchideeëntuin.

Magische decembermaand WinterDroom - 8 t/m 31 december Lees meer