Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Aapjes

Houd je ogen goed open tijdens een bezoekje aan het Amazone Regenwoud. De kans is namelijk groot dat je de roodbuiktamarins, goudkopleeuwaapjes en witoorpenseelaapjes spot. Deze vliegensvlugge klauwaapjes hebben met hulp van Stichting AAP een nieuw leefparadijs gevonden in de Orchideeën Hoeve.

Roodbuiktamarins

De roodbuiktamarins (Saguinus labiatus) zijn te herkennen aan hun roodbruine buik en de witte haren rondom de neus en lippen. De klauwaapjes leven oorspronkelijk in de regenwouden van Zuid-Amerika, zijn zo’n 25 centimeter lang en kunnen 20 jaar worden. De aapjes staan te boek als echte ravotters en dat is goed te zien in ons Amazone Regenwoud: behendig roetsjen de roodbuiktamarins van boomtak naar boomtak. Dit doen zij met behulp van hun scherpe klauwtjes, waarmee ze zich stevig kunnen vastklemmen in het boomschors.

Witoorpenseel­aapjes - Junglepark de Orchideeën Hoeve

Witoorpenseel­aapjes

Zie je aapjes in het Amazone Regenwoud met witte pluimpjes bij de oren, dan heb je de witoorpenseelaapjes (Callithrix jacchus) in het vizier. Deze grijze aapjes komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, zijn zo’n 19 centimeter groot en kunnen een staart van wel 28 centimeter lang krijgen. De witoorpenseelaapjes sprinten met snelle, schokkerige bewegingen door het Amazone Regenwoud. Ze gebruiken hun zintuigen om gevaar te bespeuren en voedselbronnen op te sporen. Door middel van vogelachtige geluiden en gezichtsuitdrukkingen communiceren de aapjes met elkaar.

Goudkopleeuwaapjes - Junglepark de Orchideeën Hoeve

Goudkopleeuwaapjes

De naam goudkopleeuwaap (Leontopithecus chrysomelas) past perfect bij de zeldzame aapjes in het Amazone Regenwoud. Door de dikke, lange oranje manen lijken deze aapjes sprekend op mannetjes leeuwen. Oorspronkelijk komen deze kleine klauwaapjes uit Brazilië, waar ze 20 jaar oud kunnen worden. Goudkopleeuwaapjes communiceren met elkaar door het gebruik van zeventien verschillende geluiden. Zie je de aapjes niet? Dan verraden hoge piepjes, trilgeluiden en geroep al snel de locatie van deze aapjes in de jungle.

Stichting AAP

Dankzij Stichting AAP hebben de roodbuiktamarins, goudkopleeuwaapjes en witoorpenseelaapjes een onderkomen gekregen in het Amazone Regenwoud van de Orchideeën Hoeve. Stichting AAP zet zich in voor een goede toekomst voor apen en exotische zoogdieren. Deze dieren worden vaak illegaal verhandeld of als huisdier gehouden. Zo zijn de witoorpenseelaapjes jarenlang slecht verzorgd door een particulier in Frankrijk en hebben zij met hulp van Stichting AAP een nieuwe leefomgeving gevonden in ons Amazone Regenwoud. Een natuurlijke omgeving die nauw aansluit bij de oorspronkelijke habitat van de aapjes.

Spot de aapjes!

Wil je de goudkopleeuwaapjes, roodbuiktamarins en de witoorpenseelaapjes spotten? Kom op tijd! Rond 15:30 uur vertrekken de klauwaapjes naar hun (nacht)verblijf voor een lekker dutje.

Naast de aapjes leven ook koikarpers, roodschoudertalingen en roodstaartmeervallen in het Amazone Regenwoud.

Het leukste uitje van Flevoland? Stem & win een dagje uit naar keuze! Lees meer