Ontdek het park
Plan je bezoek
Parkagenda
Organisatie

Expositie 'Oerrock'

Een bijzonder natuurproces, miljoenen jaren geleden ingezet en nu te bewonderen als expositie in de Orchideeën Hoeve. Bijzonder trots zijn wij op de samenwerking met Paul Smit, die maar liefst 80 items uit zijn bewonderenswaardige collectie versteend hout beschikbaar stelt voor de speciale natuurexpositie ‘Oerrock’ in ons junglepark. Geen object is hetzelfde in kleur, mineraal, grootte en en vormt daarmee een uniek symbool voor een eeuwenlange tijdreis.

Bijzondere werking

Tussen al het moois wat er in het junglepark al te zien is, duikt er steeds weer een nieuw, uniek versteend hout-object op. Het is waanzinnig om te zien hoe de tand des tijds zo mooi en bijzonder maakt. Zo zijn er ruwe oerstukken en gepolijste blikvangers, toepasbaar op alle mogelijke manieren. Voor de één een kunstobject en voor de andere heeft het een diepere betekenis door vorm, minerale werking of toepassing. Dat versteend hout iets met je doet staat vast. Geloof het of niet, maar het bevordert onze connectie met de aarde, vermindert heimwee en kalmeert.

75 miljoen jaar

Versteend hout heeft zijn roots in de tropen. De collectie bestaat voornamelijk uit de boomsoort Dipterocarpus. Dit loofbomensoort bestaat nog steeds en komt veel voor in het tropische regenwoud van Zuidoost-Azië. Volgens wetenschappers zijn deze bomen 75 miljoen jaren geleden onder een dikke laag vulkanische as terecht gekomen. Dit as bevat allerlei mineralen zoals koolstof, kobalt, chroom, koper, ijzer en alle andere mineralen die oplossen in het grondwater. Doordat het hout niet in contact met zuurstof komt, gaat het rottingsproces heel langzaam en zetten de mineralen zich af in de houtcellen. Dit proces gaat zo langzaam dat de structuur van het hout perfect bewaard blijft. Hierdoor kan men bij versteend hout uitstekend de jaarringen zien en zullen kenners de boomsoort herkennen.

Shop jouw eigen stukje geschiedenis

Versteend hout heeft hardheid 10. Dit maakt het product erg duurzaam en ook zeer goed om te gebruiken in de keuken of als mooie salon- of bijzettafel. Ook in de vernieuwde winkel pakken we flink uit en er zijn er tal van items te koop als kunstitems en gebruiksvoorwerpen zoals kaas- en snijplanken, bordjes en kommen. Shop snel jouw stukje geschiedenis, leuk voor jezelf of als uniek cadeau voor een bijzonder persoon.

Veilig samen uit in de jungle Wij zijn weer geopend! Lees meer