Ervaar verre werelddelenheel dichtbij!
lori
Home > Vlinders

Vlinders

Vlinders behoren tot de gevleugelde insecten. Er zijn ongeveer 160.000 verschillende soorten vlinders. Op de kever na, is de orde van vlinders het grootst van alle insecten. Wat een vlinder zo bijzonder maakt, is dat deze soort insecten vaak erg gewaardeerd wordt door mensen, in tegenstelling tot andere soorten insecten. De meeste vlinders leven in tropische of subtropische gebieden.

 

De meeste vlinders in de Vlinder Vallei

De Vlinder Vallei is de grootste vlindertuin van Europa met vele vlinders. De vlindertuin onderscheidt zich van andere vlindertuinen, wat deze vlindertuin tot een totaal andere beleving maakt. Duizenden vlinders vladderen vrolijk rond langs krabbelende beekjes en kleurrijke nectarplanten. Maar er is meer: Ook vindt je in de vlindertuin tropische vogels, reptielen en vijvers met koikarpers!

 

Waar komt de naam vlinder vandaan?

Waar het Nederlandse woord vlinder vandaan komt, is niet helemaal bekend. In de 14e eeuw kwam het woord voor als vlindre. Waarschijnlijk is het woord vlinder afkomstig van het Duitse woord flindern of het Vlaamse vlinderen. Beide woorden betekenen hetzelfde: wegfladderen. Maar er is meer te vertellen over de oorsprong van het woord vlinder. Vroeger werd vlinder in Nederland ook wel kapel genoemd. Deze benaming is afkomstig van het stukje mantel van Sint-Maarten. In Groningen wordt een vlinder ook wel roomzoeper of roomslikker genoemd. Vlinders worden daar zo genoemd omdat vlinders volgens het volksgeloof betoverde heksen waren die van de room kwamen snoepen. De wetenschappelijke benaming van vlinders is Lepidoptera.

 

De levenscyclus van een vlinder

Vlinders ondergaan een complete metamorfose van het begin tot aan het eind van de levenscyclus. De levenscyclus van een vlinder begint bij het ei. Dit ei wordt vaak gelegd op een blad. Een larve (rups) komt vervolgens uit het ei. In deze fase vervelt de larve zich enkele keren tijdens de groei. Vervolgens verandert de larve nog in een pop voor een rustperiode. Tot slot komt de vlinder uit de pop.

 

Levenscyclus vlinders