Ervaar verre werelddelenheel dichtbij!
lori

Vanda

De Vanda komt oorspronkelijk voor op de zuidflanken van de Himalaya en in het gebied van India tot Zuid China. Deze orchidee groeit in de natuur niet in de grond, maar klemt zich vast met de luchtwortels aan bomen. Door de sponsachtige luchtwortels kan de Vanda gemakkelijk water en voeding opnemen.

In de woonkamer biedt de speciale vaas een uitkomst voor de verzorging van deze orchideeënsoort. Door 2 keer per week de vaas te vullen t/m de wortels met lauwwater en deze zo een half uur te laten staan, kunnen de luchtwortels vocht en voeding opnemen. Giet na een half uur de vaas weer leeg en zet deze weer op een warme en lichte plaats. De plant zal nu voor een aantal dagen voldoende water opgeslagen hebben in de wortels.

De Vanda is duurder dan de gemiddelde orchidee, wat komt door de lange opkweektijd. De planten die u ziet op de foto’s zijn 7 tot 8 jaar oud en nu pas klaar voor de verkoop.

Verzorging Vanda
Licht: Op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht

Temperatuur: Zorg voor een warme standplaats. Zomers eventueel buiten hangen op een plek met ochtendzon.

Verzorging in glas: 1-2 maal per week (afhankelijk van de luchtvochtigheid en warmte in huis) de vaas vullen met (regen)water en na 20 minuten weer leeg gooien.

Verzorging zonder glas: In de winter 1-3 maal per dag benevelen (bij een droge ruimte
ook 1 maal per week in een bad laten drinken). Grijze wortels zijn droog en
groene wortels zijn goed volgezogen.

Besproeien van knoppen: In de winter- en zomermaanden kan de luchtvochtigheid laag zijn in de woning. Dagelijks de allerkleinste knopjes besproeien voorkomt dat deze uitdrogen en zorgt ervoor dat ook deze knopjes in bloei komen te staan.

Bemesting: 1x in de maand water met mest voor Orchideeën (20-20-20) laten opzuigen. Een afgestreken theelepel op 1 liter water mengen. Van november t/m januari de orchidee geen mest toe dienen.

Na de bloei: Als de bloemstengel uitgebloeid is deze eruit snijden. De nieuwe stengel komt een blad hoger, dit duurt ongeveer 8 tot 12 maanden.