Ervaar verre werelddelenheel dichtbij!
lori

Cattleya

De Cattleya komt van oorsprong voor in Centraal-Amerika en Zuid-Amerika en groeit in de natuur hoog in de bomen. De Cattleya wordt ook wel de ‘Koningin van de orchideeën' genoemd.

De Cattleya is in vele kleuren verkrijgbaar en produceert bloemen van wel 5 tot 15 cm groot, die meestal een heerlijke geur verspreiden in de huiskamer. De Cattleya wordt veel gebruikt als snijbloem voor bijvoorbeeld bruidsboeketten, maar is door vermeerdering ook voor de huiskamer te verkrijgen. De Cattleya houdt van een warme en lichte standplaats.

Verzorging Catlleya
Licht: Op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht.

Temperatuur: ’s Nachts ca. 16 ºC, na de groeitijd verlagen naar 14 ºC.

Water: Een orchidee mag niet te nat staan. In de regel is 1 gietbeurt in de 7 tot 9 dagen voldoende. Pas weer water geven als de aarde bijna droog is.

Besproeien van knoppen: In de winter en zomer maanden kan de luchtvochtigheid laag zijn in de woning. Dagelijks de allerkleinste knopjes besproeien voorkomt dat deze uitdrogen en niet tot bloei komen.

Bemesting: 1 x per 2 weken speciale mest voor Orchideeën (20-20-20). Een afgestreken theelepel op 1 liter water mengen. 3 á 4 keer per jaar een afgestreken theelepel kalk over het potmateriaal strooien. Van november t/m januari de orchidee geen mest toe dienen.

Grond: 1 keer in de 3 jaar of als de grond verteerd is dient de plant verpot te worden. Gebruik hiervoor orchideeëngrond en doe dit als de orchidee uitgebloeid is (liefst in het voorjaar).

Na de bloei: Als de bloemstengel uitgebloeid is kunt u deze helemaal onderaan eruit snijden. Zo licht mogelijk weg zetten. Vanuit een nieuwe scheut geeft de orchidee weer een bloemtak. Dit duurt in de regel 8 tot 12 maanden.